Follow us!

Get in touch with us

Elementul a fost adăugat

Obțineți 20% reducere!arrow_drop_up

Huawei P9 lite vs Galaxy A5 (2016) - care e cea mai bună variantă calitate/preț?

  • person Operational Team
  • calendar_today
  • comment 0 comentarii
Huawei P9 lite vs Galaxy A5 (2016) - care e cea mai bună variantă calitate/preț?

Mulți utilizatori doresc vârful de gamă, ultimul telefon apărut cu cele mai bune tehnologii. Însă viteza cu care producătorii avansează pe acest plan este atât de mare încât telefoanele mid-range de acum sunt la nivelul flagship-urilor din 2015. Astfel, utilizatorii care vor un telefon excelent fără să investească o sumă mare de bani pentru ultimul model de top se pot reorienta către telefoanele din această categorie. Iar ca variante sunt telefoanele cu Android, deoarece Apple nu a "atacat" niciodată categoria mid-range. În plus, un iPhone mai vechi cu 1-2 generații poate că nu este varianta optimă pentru utilizatori.

Cei de la Samsung și cei de la Huawei, adică doi dintre primii trei producători de smartphone-uri din lume, propun pentru această categorie Galaxy A5 (2016) și P9 lite. Le-am avut în teste pentru a încerca să stabilim un câștigător.

  • Design și ecran
  • Performanță
  • Senzor de amprentă și baterie
  • Camera foto
  • Concluzie

Design și ecran

Huawei P9 lite a fost lansat de compania din China alături de flagship-ul P9 și versiunea mai mare, P9 Plus, în luna aprilie a acestui an. Cei de la Huawei și-au obișnuit fanii cu oferirea unei versiuni mai puțin costisitoare și, chiar dacă există câteva diferențe față de flagship, seamănă foarte bine cu acesta. În schimb, Galaxy A5 (2016) a fost lansat în ultima lună a anului trecut, lucru care vine cu un avantaj și un dezavantaj față de adversar - a avut mai mult timp să devină cunoscut pentru utilizatori, dar, în același timp, nu oferă acel sentiment de noutate.

Diferența de greutate dintre cele două telefoane testate este una insignifiantă, A5 fiind cu 7 grame mai greu (155 față de 147). Cu alte cuvinte, nu se simte diferența când utilizatorul ține telefonul în mână. La capitolul design, Huawei are o bilă albă față de Samsung doar prin faptul că telefonul este diferit față de celelalte ale companiei, în timp ce A5 aduce aminte de A3, S6 etc.

Dacă Huawei punctează la aspect, Samsung câștigă atunci când vine vorba despre impresia pe care ți-o oferă telefonul în mână. Diferența între P9 și P9 lite se simte - deși ambele sunt atractive, numai primul oferă acel aspect premium. În schimb, Galaxy A5 (2016) are Gorilla Glass 4 și pe față, și pe spate, iar metalul de pe lateral îți dă siguranță atunci când îl ții în mână.

P9 lite vine cu un display de 5.2 inch cu o rezoluție 1080x1920, la fel ca și Galaxy A5 (2016). Asemănările dintre cele două telefoane continuă și în ceea ce privește densitatea pixelilor - 424 ppi. Acest lucru înseamnă un contrast excelent, luminozitate bună și tot ce îți poți dori de la un display. A5 are însă un plus - ecranul Super AMOLED, specialitatea Samsung, care rămâne unul dintre cele mai atrăgătoare display-uri de pe telefon. În schimb, P9 lite vine cu un IPS LCD excelent, însă cu o treaptă sub adversar.

Performanța

Ambele telefoane reprezintă un upgrade considerabil față de predecesori în ceea ce privește performanța. Vin cu procesoare cu 8 nuclee - dacă Huawei a ales propriul procesor, HiSilicon Kirin 650, A5 (2016) merge pe mâna Snapdragon 615, iar acest lucru se simte - atât în teste de benchmark, cât și în ceea ce privește gaming-ul, P9 lite este superior. Poate că Samsung ar fi ales mai bine Snapdragon 808. În plus, P9 lite are o versiune mai nouă de GPU (Mali-T880MP2 față de Mali-T720MP2), rezultând într-un framerate superior în jocurile ce solicită mult partea grafică.

Un alt aspect în care P9 lite este superior este sistemul de operare - A5 (2016) vine cu Android 5.1, urmând să primească în curând un update la Android 6.0, în timp ce P9 lite, fiind lansat mai recent, are din start Android 6.0 și va primi update la Android N, după ce acesta va fi lansat.

Asemănarea dintre cele două telefoane continuă și când vine vorba despre memoria disponibilă - 16GB și posibilitatea folosirii unui card microSD de până la 256GB.

Unde se face atunci diferența dintre cele două telefoane? Interfața sistemului de operare. Deși sunt două telefoane cu Android, interfața le face foarte diferite. P9 lite vine cu Emotion UI 4.1, în timp ce A5 (2016) vine cu TouchWiz. Prima poate aduce aminte de iOS într-o anumită măsură, în timp ce TouchWiz-ul este familiar pentru oricine a avut chiar și pentru o scurtă perioadă un smartphone Samsung. La acest capitol nu poate fi declarat un câștigător, fiind vorba de preferința utilizatorilor.

Senzor de amprentă și baterie

Huawei și Samsung rămân fideli abordărilor de până acum - la fel ca flagship-ul P9, și versiunea Lite are senzorul de amprentă pe partea din spate și funcționează la fel de bine. Este extrem de rapid și erorile sunt foarte rare. Dezavantajul? Nu poți debloca telefonul astfel când el se află pe o suprafață plană.

În schimb, A5 are senzorul de amprentă pe partea din față, pe butonul de home. Este rapid, însă nu poate depăși la acest capitol P9 Lite. În plus, se întâmplă mai des (probabil din cauza poziționării) să pui degetul altfel decât în modul ideal pentru a-l recunoaște, astfel că nu îl vei debloca din prima mereu. Nu are însă dezavantajul menționat la P9 Lite.

Bateria este un alt capitol care poate face diferența pentru utilizatori. Și Huawei, spre deosebire de alți producători din China, a investit resurse importante pentru optimizarea software-ului astfel încât să ofere rezultate mai bune decât alte telefoane care au baterii mai mari. Astfel, câștigă și la partea de design, telefonul fiind mai subțire, și la partea de autonomie. Cei de la Samsung fac însă acest lucru de mai mult timp.

Rezultatul? Deși P9 Lite are o baterie de 3.000 mAh, iar Galaxy A5 (2016) de 2.900 mAh, diferențele sunt mici. Cu datele mobile pornite în permanență, ambele telefoane vor trebui reîncărcate seara - fără acestea, poți ajunge și la 2 zile de utilizare medie. Ambele telefoane oferă și posibilități de a scădea performanța pentru a conserva mai bine bateria. În cazul P9 Lite, există mai multe variante - poți alege modul inteligent care afectează performanța doar în timpul jocurilor, poți reduce rezoluția display-ului la 720p și poți alege chiar varianta Ultra care face ecranul alb-negru și oferă acces la telefonie și mesaje. A5, la fel ca telefoanele din seria Galaxy, oferă o reducere a consumului mediu, dar și varianta extremă care funcționează ceva mai bine decât pe P9 Lite, cu toate că sunt asemănătoare. Aici, ecranul SuperAMOLED își face simțită prezența.

Camera foto

Acesta este probabil capitolul cel mai important în prezent pentru un utilizator atunci când își alege noul telefon. Iar aici se vede diferența cel mai mult între vârful de gamă și mid-range. Deși P9 Lite și Galaxy A5 (2016) vin amândouă cu o cameră principală de 13 MP, abordările celor două companii sunt cât se poate de diferite.

Începem cu P9 Lite. Față de flagship-ul P9, nu avem colaborarea cu cei de la Leica și, având în vedere că acesta a fost principalul punct de atracție pentru P9, versiunea Lite pleacă din start cu un dezavantaj. Totuși, camera se descurcă excelent în condiții normale. Vine cu toate funcțiile de la P9, de la HDR la modul pictură, și are chiar și posibilitatea focalizării într-un anumit loc - nu se descurcă însă la fel de bine ca P9 și nu poți schimba exact locul în care ai focalizat după ce ai făcut poza. Totuși, P9 are 2 camere iar acest lucru face diferența la acest capitol.

Galaxy A5 (2016) stă ceva mai slab decât S6 la capitolul cameră în ceea ce privește numărul de megapixeli și cam atât. În rest, oferă aceeași performanță, având f/1.9 ce va oferi poze excelente în condiții de lumină slabă. Mai bune decât P9 Lite (f/2.0), însă acesta are un mod Pro superior. Niciunul dintre cele 2 telefoane nu filmează 4K, nici măcar 1080p cu 60 fps, ci doar cu 30 fps.

Camera pentru selfie iar oferă 2 abordări diferite și contează ce preferă utilizatorul - dacă P9 Lite are 8 MP însă "doar" f/2.0, Galaxy A5 are o cameră secundară de 5 MP, însă f/1.9. Așadar, ce preferați? Mai întunecat dar mai clar, sau mai luminos și rezoluție mai mică? P9 Lite are totuși LED flash și în față, astfel că acest lucru înclină balanța către acesta.

Concluzie

Diferențele față de vârful de gamă în ambele cazuri se văd și la preț - aproximativ 1.200 de lei pentru P9 Lite și 1.450 de lei pentru Galaxy A5 (2016). Prețul ceva mai mare pentru A5 reprezintă un dezavantaj considerabil în condițiile în care diferențele față de P9 Lite sunt mici - dimpotrivă, sunt destule capitole la care P9 Lite este superior.

P9 Lite și Galaxy A5 (2016) se adresează utilizatorilor care vor un telefon foarte bun în 2016 fără a investi o sumă foarte mare de bani. Și care preferă ceva lansat recent și nu un flagship din trecut pentru că, așa cum am spus în deschidere, acest lucru oferă câteva avantaje - în primul rând, actualizările de soft au șanse mai mari să vină mai rapid pe telefoanele lansate mai recent.

Fiind 2 telefoane ce oferă o experiență asemănătoare, diferența se face în funcție de utilizator - ce preferă acesta la anumite capitole. Și, desigur, care este interfața care i se pare mai atrăgătoare. Dacă nu se înclină însă balanța în vreo direcție luând în calcul ce oferă fiecare telefon, atunci prețul reprezintă marele avantaj pentru P9 Lite.

Argumente pro P9 Lite:

  • prețul mai mic fără ca acest lucru să însemne o diferență în ceea ce privește calitatea
  • modul Pro al camerei
  • procesor mai puternic
  • senzor de amprentă mai rapid
  • versiune mai nouă a sistemului de operare

Argumente pro Galaxy A5 (2016):

  • cameră mai bună pe Auto
  • ecranul SuperAMOLED
  • design care oferă senzația premium
  • vine cu Gorilla Glass 4
[sursa]