Elementul a fost adăugat

Obțineți 10% reducere!arrow_drop_up

Ce trebuie să ştii când cumperi un iPhone

  • person Operational Team
  • calendar_today
  • comment 0 comentarii
Ce trebuie să ştii când cumperi un iPhone

iPhone este unul dintre cele mai apreciate şi dorite telefoane indiferent de model, însă puţini sunt cei care îşi permit să cumpere unul nou, la liber sau la abonament.

Într-o astfel de situaţie, soluţia este achiziţionarea unui iPhone second-hand care să fie într-o stare cât mai bună şi pentru care să plăteşti un preţ rezonabil.

Cel mai bine este să cumperi un iPhone la mâna a doua de la un prieten sau măcar de la o persoană cunoscută în care poţi avea încredere.

În cazul în care nu ai astfel de cunoştinţe te poţi orienta spre numeroasele anunţuri de pe internet, însă trebuie să ai o doză suplimentară de atenţie pentru a evita ţepele.

Totuşi, dacă urmezi câţiva paşi simpli, ai toate şansele să intri în posesia unui iPhone de calitate la un preţ bun. Iată ce trebuie să faci. 

Află codul IMEI al iPhone-ului

Primul pas este identificarea codului IMEI (International Mobile Station Equipment Identity), unic pentru fiecare telefon.

Codul IMEI este inscripţionat pe cutia telefonului şi, în cazul unor modele, chiar pe spatele telefonului şi pe tray-ul pentru cartela SIM. Alternativ, îl poţi găsi în meniul Settings – General – About sau prin apelarea codului scurt *#06#.

Verifică dacă iPhone-ul este blocat în iCloud

Apple a introdus o funcţie foarte utilă de securitate prin care telefonul poate fi blocat în iCloud, aplicaţia de stocare a datelor în cloud. Este vorba despre funcţia Find My iPhone, prin care activezi automat şi funcţia Activation Lock, prin care un telefon furat nu mai poate fi utilizat de altcineva. În plus, un iPhone poate utiliza un singur cont iCloud. Practic, dacă telefonul are Activation Lock activ şi/sau este asociat cu un cont de iCloud, iPhone-ul poate fi utilizat după un reset factory doar prin introducerea datelor de logare ale proprietarului în contul de iCloud.

Prin urmare, atunci când vrei să cumperi un iPhone la mâna a doua, telefonul nu trebuie să aibă activate funcţiile Find My iPhone şi Activation Cloud şi să nu fie asociat cu niciun cont de iCloud. Dacă nu sunt îndeplinite aceste cerinţe şi dacă vânzătorul nu se poate loga în contul de iCloud, înseamnă că telefonul este furat şi nu îţi recomandăm să-l cumperi, întrucât nu îl vei putea utiliza.

Pentru a verifica mai uşor dacă dispozitivul este blocat în iCloud poţi folosi instrumentul pus la dispoziţie de Apple aici. În formularul respectiv trebuie doar să introduci codul IMEI şi apoi primeşti informaţia respectivă.

Solicită factura şi/sau certificatul de garanţie

Chiar dacă până acum totul a decurs bine, probabil că vrei să te convingi când a fost cumpărat telefonul şi dacă mai are sau nu garanţie. Prin urmare, este bine să soliciţi cumpărătorului factura şi/sau certificatul de garanţie al iPhone-ului înainte de a lua o decizie finală în privinţa achiziţiei.

În funcţie de vechimea telefonului, este posibil ca acesta să nu mai fie în perioada de garanţie, însă cel puţin în acest mod te poţi convinge de unde a fost achiziţionat.

Verifică dacă telefonul este blocat într-o anumită reţea

Un iPhone achiziţionat fără contract la un operator de telefonie este cunoscut şi sub numele de “neverlock”, însă pot exista situaţii în care un astfel de telefon a fost cumpărat codat de la operator şi decodat ulterior. Indiferent de situaţie, este important să verifici dacă telefonul pe care vrei să-l cumperi este sau nu codat, în special dacă tu foloseşti serviciile unui operator diferit de cel al vânzătorului.

Cea mai simplă metodă pentru a afla dacă un telefon este sau nu codat într-o anumită reţea este să introduci SIM-uri de la cel puţin doi operatori. Dacă iPhone-ul funcţionează cu cartele SIM de la cel puţin doi operatori, înseamnă că nu este codat.

Pe internet găseşti numeroase site-uri care îţi oferă posibilitatea de a verifica acest lucru online doar pe baza IMEI-ului. Cele mai multe site-uri îţi oferă această informaţie contra-cost, însă acestea pot reprezenta o soluţie dacă nu ai posibilitatea de a introduce în telefon SIM-uri de la operatori diferiţi.

Aceştia sunt doar primii paşi pe care trebuie să-i ai în vedere la achiziţionarea unui iPhone la mâna a doua.

Principalul nostru sfat este să verifici cu mâna ta telefonul înainte de achiziţie, adică să te întâlneşti personal cu vânzătorul pentru a evita situaţiile în care primeşti prin curier un telefon cu defecte hardware sau estetice.

Mai departe, cere cât mai multe informaţii vânzătorului şi verifică integritatea hardware, dar şi funcţiile de bază ale iPhone-ului, cum ar fi efectuarea unui apel. Dacă totul decurge bine, poţi încheia tranzacţia pentru a intra în posesia iPhone-ului dorit.

[sursa]